"Haal de expertise niet in huis maar uit je team"
Anke Lommen
Haal de expertise niet in huis maar uit je team
Van nature heeft de mens de wil om zichzelf te blijven ontwikkelen (Deci & Ryan). Om tot leren en dus ook verandering te komen zijn er drie belangrijke basisprincipes waar wij mee werken:
- Verbondenheid, dit verwijst naar de relatie die je hebt met de ander en het onderwerp.
- Competentie, dit verwijst naar je kunnen en zelfvertrouwen.
- Autonomie, dit verwijst naar het maken van eigen keuzes, vrijheid en assertiviteit.
Intervisie helpt om jezelf te ontwikkelen op al deze drie gebieden.
Intervisie
Intervisie is een werkvorm waarbij collega’s met en van elkaar leren door uitdagingen en problemen uit de praktijk op te lossen. Intervisie zorgt niet alleen voor een betere kwaliteit, maar zorgt ook voor meer motivatie, inspiratie en verbinding binnen het team. Ongeacht je vakgebied of hoeveelheid aan ervaring, intervisie biedt een platform om beter te worden in je vak. Niet door expertise in te kopen, maar juist door de expertise en ervaring binnen je eigen team in te zetten.
Voor wie
Intervisie is voor teams die met en van elkaar willen leren. Vroeger werd deze vorm vooral bij leiders, in de zorg en het onderwijs gezien maar inmiddels ervaren teams in andere sectoren dat deze vorm van kennisdeling en reflectie voor grote impact zorgt. Anke heeft dan ook al teams getraint die werken met gedetineerde, kappers, techneuten, interieurdisigners en HR.
Resultaten
- Je leert van elkaars kennis en ervaring.
- Jij krijgt praktische en concrete oplossingen voor je dagelijkse praktijk.
- Je creëert een open sfeer waar met en van elkaar geleerd kan worden.
- Je leert waar je invloed op hebt en hoe je tot verandering komt.
- Het wordt een gewoonte om jezelf lerend op te stellen.
- Iedereen wordt gehoord en gezien.
- Teamleden nemen meer verantwoording, ook voor elkaar.
- Door doelen en acties uit te spreken en hierin steun te ervaren pakken we sneller door en willen we ons aan onze afspraken houden.
- Je ontvangt advies en oplossingen waar je in de praktijk écht iets aan hebt omdat de andere deelnemers in dezelfde branche en bedrijf werken.
Hoe ziet een intervisie eruit?
Intervisie is een leergesprek tussen 4 tot 12 professionals. Je zet intervisie in om inzicht te krijgen en invloed uit te oefenen op het eigen handelen. Je wilt iets veranderen, verbeteren of uitbreiden. Intervisie vindt meestal 1 keer per maand plaats en neemt per bijeenkomst 2 uur in beslag. Elke intervisie heeft een intervisor. Hij of zij zorgt dat iedereen actief betrokken wordt en zich houdt aan de kaders van intervisie.
Bij de start van de intervisie brengt iedereen een casus of hulpvraag in. Dit zijn situaties waarbij je zelf niet tot een (bevredigend) antwoord komt of omdat er hoge emoties spelen. In de tweede stap kiest de groep gezamenlijk welke casus prioriteit heeft om te onderzoeken en aan te pakken. Het mooie aan intervisie is dat niet alleen de inbrenger leert, ook de andere teamleden leren er van omdat het over hun dagelijkse praktijk gaat. De volgende bijeenkomst wordt terug gekomen op deze intervisie om zo vorderingen en vragen bij te houden.
Na afloop wordt er geëvalueerd zodat niet alleen de vraagsteller, maar ook de overige deelnemers kunnen aangeven welke inzichten ze gekregen hebben en wat ze hier de dag erna mee kunnen gaan doen. Tot slot is het raadzaam om de inbrenger een reflectie te laten schrijven.
Anke als Intervisor
Anke heeft een extra antenne voor het gevoel van veiligheid, leert het team goede vragen te stellen en de structuur waar te borgen. Ze zorgt dat de nadruk op leren en ontdekken ligt en niet op klagen of het in stand houden van ego’s. Ze heeft kennis van de werkvormen en hoe ze deze op het juiste moment kan inzetten. Anke bewaakt het proces en leert de deelnemers vaardigheden aan waardoor het team na verloop van tijd zelfstandig met intervisie verder kan.
Anke’s stijl staat bekend als; veilig, warm, eerlijk, humorvol en constructief. Ik zie wat anderen niet zeggen, maar waar wel aandacht voor nodig is om in beweging te komen.
Wil je weten wat ze specifiek voor jullie team kan betekenen? Plan een kennismakingsgesprek.
Hoe werken we
Advies
Plan een adviesgesprek in om te onderzoeken hoe wij (of iemand in ons netwerk) jullie kan helpen met jullie hulpvraag en wat de investering is in tijd en kosten.
Focus
Vervolgens stellen we een doel om richting te houden en de opbrengst te meten.
Aan de slag!
We gaan aan de slag met kennisoverdracht, interactieve werkvormen en opdrachten om het doel te behalen en in de praktijk te brengen.
Reflecteren
We evalueren met de deelnemers het doel en hoe ze het “morgen” in de praktijk gaan toepasssen.
Samengewerkt met: